Algemeen

Costa Rica: Costa Rica ligt in Midden-Amerika. Het land is iets groter dan Nederland maar met slechts 4 miljoen inwoners, waarvan circa drievierde in en om de hoofdstad San José woont. Gelegen tussen de Grote Oceaan en de Caraïbische Zee is het land gezegend met een tropisch klimaat met in het regenseizoen ( juni t/m oktober ) voldoende neerslag zodat op de vruchtbare lavagronden een weelderige flora is ontstaan met een evenzo rijke dierenwereld. Bijna 1/3e van het landoppervlak bestaat uit natuurparken met schitterende vogelsoorten als de markante toekan en zoogdieren als luiaards, apen en jaguars. Op onze rondreis bezoeken we de vulkanen Poas en Arenal, wandelen we door nationale parken, en bezoeken we een aantal agrarische bedrijven waaronder diversen met Nederlands management. Deze bedrijven richten zich op de productie van uitgangsmateriaal, potplanten en tropische gewassen zoals koffie, ananasen, bananen.

Klimaat: Costa Rica kent een tropisch klimaat. De maximale temperaturen in de hoofdstad San José variëren tussen 22°C en 28°C, aan de Pacifische en Caribische kust schommelen de maxima rond de 30-35°C. Het kan zeer vochtig zijn. De neerslag varieert tussen de 1500 mm en de 7000 mm. Het huidige weer in Costa Rica wordt bijgehouden door het Instituto Metereologico Nacional.

Seizoenen: Het verhaal dat ‘Costa Rica’ twee seizoenen heeft is gedeeltelijk waar. Er is een verschil tussen het klimaat aan de Caribische (oost)kust en de Pacifische (west)kust van Costa Rica. Het weer aan de Pacifische kant is beter voorspelbaar. Daar is duidelijk sprake van een droog (december - april) en een nat seizoen (mei - november). In het droge seizoen valt er vrijwel geen druppel water, in de regentijd kun je in de middag een fikse bui verwachten. Aan de Caribische kant is het weer onbestendiger. Het hele jaar door kunnen regenperiodes afgewisseld worden met strakblauwe luchten.
De minste regen valt hier in de maanden september en oktober.
Daarnaast is Costa Rica het land van de zogenaamde ‘microklimaten’. Het klimaat wordt voornamelijk bepaald door de hoogte. De verschillen zijn aanzienlijk in het land! Dat betekent dat het weer heel veranderlijk is. Als je reist kan het zijn dat je met de hitte en in de zon vertrekt, onderweg mist krijgt, het gaat regenen en koud word en tegen de tijd dat je je eindbestemming nadert het weer zonnig en warm wordt. En dat terwijl je hemelsbreed misschien maar 100 kilometer hebt afgelegd!
Kortom, wees altijd goed voorbereid op snelle weersveranderingen: het is altijd raadzaam om zonnebrand, een zonnepet, een poncho en een fleece-trui bij de hand te hebben.

 

Telefoon: Een aantal Nederlandse providers hebben een contract met Costa Rica zodat je je Nederlandse mobiel hier kunt gebruiken. Vraag dit na bij je provider. Hou rekening mee dat het bereik in het land niet overal even goed is. Dit geldt met name in de bergachtige streken. Het is mogelijk vanaf elk telefoontoestel internationaal te bellen met een telefoonkaart ‘Kolibri’. Je krast op de achterkant van de kaart een toegangscode vrij. Vervolgens bel je 199 en volgt de instructies op de kaart. Deze kaarten zijn verkrijgbaar in winkels en straatstalletjes met een bordje waarop staat: ‘tarjetas telefónicas’.
Het internationale toegangsnummer van Nederland is 0031.
Om een collect call gesprek aan te vragen toets je 116.

Daarnaast is het mogelijk om bij aankomst in Costa Rica een prepaid GSM kaart te kopen. Let wel dat je hiervoor een simlock vrij toestel nodig hebt. 
           
Email: In alle grotere plaatsen zijn er internetcafés waar je voor tussen 500 en 1000 colones per uur kunt internetten.

Electriciteit: Costa Rica kent een netspanning van 110 volt. Sommige electrische apparaten kun je wel gebruiken, maar ze werken dan minder goed. De stekkers zijn echter anders, je hebt dus altijd een verloopstekker nodig.

Geld: De costaricaanse munteenheid is de colón. De grootste coupure is die van 20.000 colones (± $40), gevolgd door 10.000 ($20), 5000 (± $10), 2000 (± $4) en 1000 (± $2). Behalve met colones kun je op de meeste plaatsen ook met Amerikaanse dollars terecht. Zorg wel dat je kleine coupures bij je hebt ($5, $10, $20). Je kunt in Costa Rica vrijwel niet terecht met Euro´s. Het is mogelijk om ze om te wisselen bij een aantal banken (Banco Nacional of de BCR), maar het is een tijdrovend karwei. Beter kun je ze thuis laten. Koers van de colón ten opzichte van de dollar: 1000 colones is ongeveer $2,00 oftewel 1,45 EUR ($1,00 is 0,69 EUR).

Pinnen: In vrijwel alle middelgrote en grote plaatsen in Costa Rica is het mogelijk te pinnen met je europas. Let op een geldautomaat waar het cirruslogo op staat. Bij sommige privé-banken (bv. BAC San José) is het ook mogelijk om dollars te pinnen.
Creditcard: de meest gangbare creditcards worden in de grotere hotels en winkels geaccepteerd.

AardbevingenBij deze de instructies in het geval van een aardbeving